Innostu itsestä ja toisesta!

Innostu omasta innostumisestasi

Pariterapiassa lähes poikkeuksetta yksi keskeinen teema on innostumattomuus. Se näkyy suhteessa kommunikaatiovaikeuksina, läheisyyden, seksin ja yhteisen ajan puuttumisena.

Ei paljon kiinnosta- asenteella on mahdotonta saada mitään hyvää omaan elämään. Laimea tai välinpitämätön asenne itseä ja puolisoa kohtaan tappaa ajan kanssa suhteesta kaiken hyvän. Se on varma. Innostuminen on hyvin herkkä alue meissä kaikissa. Jo lapsuudessa opimme, miten innostumisemme otetaan vastaan. Jos saamme kannustusta omaan innostumiseemme, uskallamme myös aikuisina olla innostuneita. Jos innostumistamme on latistettu, me olemme arkoja näyttämään myöhemminkään innostumistamme. Pelkäämme, että siihen suhtaudutaan samalla latistavalla tavalla.

Parisuhde elää innostumisesta. Se syttyy innostumisesta, kun kaksi ihmistä innostuu toisistaan. Pari innostuu toisistaan, koska oma innostuminen saa toisessa varauksettoman vastaanoton. Molemmat kokevat, että innostumiseni on hyvä asia.

Mihin alun innostuminen katoaa?

Innostuminen kadotetaan siihen, että koemme oman innostumisemme olevan kiinni toisen innostumisesta. Siitä alkaa oman innostumisen sääteleminen toisen kautta. Jos olemme innostuneita ja toinen ei, koemme sen moitteena innostumisellemme ja alamme pienentämään omaa innostumistamme. Pian molemmat peilaavat lupaa innostumiselle toisen kautta ja kumpikin alkaa häpeämään omaa innostumistaan, jolle emme saa toisen kautta kannustusta. Alkaa innostumisen pihtaamisen kierre.

Sytytä itsesi!

Mikään ei ole yhtä sytyttävää parisuhteessa kun toisen innostumisen todistaminen, jakaminen ja yhdessä kokeminen. Innostuminen parisuhteessa on oman syttymisen näyttämistä toiselle. Kun haluamme innostua parisuhteessamme uudestaan, meidän on uskallettava olla itse innostuneita ja näyttää oma innostumisemme. Parisuhteessa molemmilla on usein erilainen tapa olla innostunut. Innostumisen ei tarvitse olla samanlaista. Idea on se, että uskaltaa syttyä siitä, mikä itseä sytyttää. Esimerkiksi toinen voi olla innostuneempi seksistä, mutta ei uskalla näyttää innostumistaan, koska toinen ei ole siitä innostunut. Silloin molemmat häviävät, eikä innostumisen energia voi hoitaa kumpaakaan.

Innostuminen tarttuu. Innostuminen on hyvän kierrättämistä parisuhteessa. Kumpikin antaa sitä hyvää, jota itsessä on. Omaa innostumista kannattaa arvostaa. Jos se on kateissa, se kannattaa etsiä ja tuoda näkyville. Elämää ei kannata tuhlata innostumattomuuteen!

Ideoita innostumiseen:

  • Tee toiselle sitä hyvää, mikä sinua itseä innostaa. Älä yritä olla innostunut täsmälleen siitä mistä toinen, jos se ei aidosti sinua innosta.
  • Nauti toisen innostumisesta ja sen tuomasta hyvästä energiasta. Muista, että sinun innostumisesti on yhtä arvokasta ja hyvää toiselle.
  • Älä odota vastapalvelusta vaan katso, mitä innostumista ajan kanssa sinun innostumisesi toisessa nostaa esiin.
  • Ole innostunut vaikka toinen ei olisi. Iloitse omasta innostumisestasi.
  • Uskalla lopettaa suhde, jos kumppanisi ei halua innostua, vaan haluaa olla katkera, vihainen tai elämäänsä muuten kyllästynyt. Tiedosta, milloin olet oikeasti tehnyt kaikkesi ja ansaitset parempaa. Tosiasia on, että kaikki eivät halua innostua ja elää siten rikasta ja antoisaa elämää.
Scroll to Top